Apple varnar för SMS-bugg

on torsdag, 23 augusti 2012.

Den tidigare uppmärksammade buggen i IOS som tillåter SMS att skickas till okända mottagare har nu blivit en allvarlig fråga för Apple. Eftersom det är möjligt för kriminella att göra så kallade nätfiskeattacker så väljer Apple att gå ut med en varning och rekommenderar oroliga att använda iMessage där det är möjligt. Hackaren som först hittade sårbarheten har noterat att även senast IOS 6 betan är drabbad, men Apple väntas fixa sårbarheten innan slutgiltiga versionen är släppt. Den som får okända SMS med konstiga länkar bör vara försiktiga och inte använda dem utan att först kolla upp med den som skickat. Det kan vara ett försök till nätfiske eller skadlig kod som vill få åtkomst till telefonen.

Ny licens för Windows 8

on torsdag, 23 augusti 2012.

När hemmabyggare försökt sätta ihop sina egna datorer och ska välja Windows-version så blir det inte alltid så glada miner. Microsoft har nämligen ständigt pekat på den vanliga retail-versionen av Windows och sagt att det är rätt val för dem. Till skillnad från OEM-versionen så kan man då flytta licensen till en annan dator om det behövs, men priset är högt i jämförelse och många väljer helt enkelt att inte köpa Windows utan piratkopiera. För att råda bot på problemet lanserar Microsoft nu en speciellt framtagen licens som är anpassad för just hemmabyggare av datorer.

Snabba minnen med HyperX

on torsdag, 23 augusti 2012.

Minnestillverkaren Kingston lanserar en ny högpresterande minnesserie kallad HyperX Predator. Upp till 32 GB går att få i samma paket och i hastigheter upp till 2 666 megahertz. Tack vare en kylfläns som täcker hela minnet förutom själva kontaktytan kan värmespridningen vara optimal och överklockningen bli effektivare. Samtidigt är kylningen betydligt mindre än andra, konkurrerande alternativ vilket ger större möjligheter att installera de olika massiva processorkylare som finns. Nya HyperX Predator kommer i flera olika konfigurationer.

Windows Live uppdateras och byter namn till Windows Essentials

on torsdag, 16 augusti 2012.

Microsoft har tidigare meddelat att man i samband med Windows 8 tar bort "Windows Live" som varumärke och istället kallar applikationer för bara Windows Mail, Windows Photo Gallery och så vidare och nu har man lanserat en ny våg av applikationer i det som tidigare kallades Windows Live Essentials men som nu kallas endast Windows Essentials. Den nya lanseringen innehåller framför allt nya versioner av Photo Gallery och Movie Maker där en av nyheterna är att man i Movie Maker i Windows 8 drar nytta av hårdvaruaccelererad grafik för att möjliggöra en anti-skakfunktion som i filmer tar bort eventuella handskakningar och gör bilden stabil. Exempel på det och fler nyheter samt nedladdningslänk hittar du i Microsoft blogginlägg. Observera att om du installerar Windows Essentials 2012 så kommer Windows Live Mesh att avinstalleras. Windows Essentials 2012 fungerar på Windows 7 och Windows 8.

"Åttan" kommer idag

on torsdag, 16 augusti 2012.

Idag släpper Microsoft ut den slutliga versionen av Windows 8 officiellt till den breda massan. Alla som har ett MSDN- eller ett TechNet-konto/prenumeration kan från och med idag ladda hem och installera Windows 8. Först om drygt två månader är det dags för den stora lanseringen för alla användare då Windows 8 släpps till försäljning och förinstallerat på datorer och enheter den 26 oktober. För IT-proffs är det TechNet som gäller, för utvecklare är det MSDN-konto/prenumeration som gäller.

Blizzard hackat

on tisdag, 14 augusti 2012.

Speljätten Blizzard har hackats av okända gärningsmän och stora mängder information om spelare på Battle.net har stulits. Informationen som omfattas är bland annat e-postadresser och vissa autentiseringsuppgifter. Spelen som berörs är World of Warcraft, Diablo 3 samt Starcraft 2. Berörda servrar är amerikanska och därmed påverkas inte vi i Sverige av intrånget. Turligt nog verkar det inte som att kredit- eller betalkortsuppgifter har stulits, något Blizzard snabbt gick ut med. Åtgärder har tagits för att minimera skadorna för spelens användare, frågan är bara hur företagets rykte har tagit skada av händelsen.

Blir AMD uppköpt?

on tisdag, 14 augusti 2012.

Processor- och grafikkortstillverkaren AMD har haft några tuffa år med minskad försäljning och användare som sviker. Företaget har helt enkelt inte lyckats leva upp till förväntningarna och när konkurrerande Intel och Nvidia levererar bättre prestanda till likvärdiga priser, ja då är det inte lätt att hävda sig på marknaden. Nu kommer ett envist rykte om att AMD ska köpas upp av erkända Samsung eller Qualcomm. Det finns ännu ingen grund i påståendet, men det var tillräckligt för att öka företagets aktie med åtta procent på bara en dag.

HTC uppdaterar med Android 4.0

on tisdag, 14 augusti 2012.

Trots tidigare positiva tidsplaner så verkar det nu inte sämre än att HTC tvingats skjuta på uppdateringen till Android 4.0 för många telefoner. Redan i juli skulle flera modeller ha fått nya versionen av Googles operativsystem, något som aldrig skedde på grund av en rad interna problem hos HTC. Nu verkar det dock som att "Ice Cream Sandwich" trots allt är på gång och bland modellerna som får uppdateringen innan månadens slut finns Droid Incredible 2, Thunderbolt, Rhyme och Desire S. Uppdateringen är hett efterlängtad av många användare som känt sig övergivna av HTC - och de är inte ensamma.

Brittiska myndigheter attackeras

on torsdag, 23 augusti 2012.

Den kända hackergruppen Anonymous har attackerat flera brittiska myndigheter, bland annat justitiedepartementet, i ett försök att uppmärksamma situationen för Wikileaks-profilen Julian Assange. Anonymous vill att han befrias från sin "fångenskap" på Equadors ambassad i Storbritannien, något som den brittiska polisen vägrar gå med på. Så for Assange tar ett steg på brittisk mark kommer han att arresteras och utlämnas till svenska myndigheter. I ett försök att störa detta har hackergruppen inte bara tagit ner justitiedepartementets webbsajt utan även flera andra, bland annat arbets- och pensionsdepartementets sajter. Även premiärministerns egna webbsajt har tvingats ner. Den brittiska regeringen har sagt att de inte tänker vika sig i frågan - Julian Assange kommer att utvisas.

Apple är nu störst av alla

on torsdag, 23 augusti 2012.

Apples aktie har minst sagt skjutit i höjden det senaste året och nyligen noterades ett nytt världsrekord på 665,15 USD per aktie. Det betyder att Apple är värt hela 623 miljarder USD, en rekordnotering som tar ner den tidigare rekordhållaren Microsoft till andraplatsen. Microsofts rekord stannar på 618,9 miljarder USD och noterades redan 1999 - men nu finns alltså en ny kung på tronen och analytikerna tror att framgångssagan håller i sig ytterligare ett tag.

Större Galaxy S III på gång

on torsdag, 23 augusti 2012.

Sveriges idag absolut populäraste smartphone är på gång att få större lagringsutrymme. I skrivande stund finns bara en modell med 16 GB flashminne men om allt går som de ska kan en betydligt större modell med hela 64 GB finnas tillgänglig inom kort. För vanliga användare räcker kanske den mindre modellen, men entusiasterna kräver mer och är det musik som gäller kan 64 GB komma väl till pass.

Microsoft: Windows RT och batteritid i topp

on torsdag, 16 augusti 2012.

Att batteritiden för Windows 8 och Windows RT är något Microsoft fokuserat på att optimera och förbättra vet vi sedan tidigare. Nu publicerar Microsoft tidiga mätvärden för Windows RT, det vill säga Windows 8 för enheter baserade på en ARM-processor. Man har till exempel på ett par olika testenheter spelat upp HD-video kontinuerligt varpå batteritiden beroende av enhet och batteri varierat mellan 8 och 13 timmar. Standby-tider som mäts har visat på tider mellan 320 och 409 timmar. Båda dessa värden är imponerande och som Microsoft själva konstaterar så är detta uppmätt på dagens hårdvara där förbättringar fortfarande pågår i mjukvaran (firmware/bios) för att ytterligare optimera batteritiden.

Ny otäck trojan hittad - Gauss

on tisdag, 14 augusti 2012.

Trojanen Gauss är en ny malware-variant som är extremt aggressiv och vars primära uppgifter är att stjäla inloggningsuppgifter för banker. Målet är att stjäla pengar och redan förra året hittades en variant av Gauss med namnet Flame. Denna drabbade främst mellanöstern med flera tusen datorer som infekterades. Datorerna som infekteras kör främst 32-bitarsversionen av Windows, men även en del 64-bitars har bekräftats ha drabbats. Flera erkända säkerhetsföretag arbetar nu med att släppa uppdateringar till sina säkerhetsprogram för att stoppa Gauss innan den får fäste i datorn. Idag är spridningen väldigt liten, men skadan kan bli stor om man drabbas - så ha ett uppdaterad säkerhetsprogram på datorn.

Ultrabook med Linux

on tisdag, 14 augusti 2012.

Zotac är kända för att släppa väldigt små datorer med kraftfullt innehåll - och nya ZBOX-modellen är inget undantag. För sin storleken är den sprängfylld med högkvalitativa komponenter som matchar designen utmärkt. Vad sägs om en Intel Atom D2250-processor som är dubbelkärnig och kör i 1,86 GHz? Tillsammans med Nvidia Geforce GT 520M och 512 MB internminne är den ett utmärkt val för alla hemmabiobyggare som vill ha en liten och praktisk HTPC.

Lenovo släpper ny surfplatta

on tisdag, 14 augusti 2012.

I kölvattnet efter presentationen av Microsoft Surface så visar Lenovo nu upp en surfplatta med Intel Atom-processor och Windows 8 Pro. Modellen riktar sig åt affärsanvändare som behöver en stylus-penna och externt tangentbord med styrknapp, något många konkurrenter idag saknar till sina surfplattor. Modellen heter Lenovo ThinkPad Tablet 2 och under skalet sitter en Intel Atom-processor tillverkad i 32nm och som är från senaste Clover Trail-serien. Det betyder att man valt grafikkretsen PowerVR SGX 544 MP2 vilket är ett kraftfullt val jämfört med tidigare versioner.

Twitter